IMG_0985

Spaghetti alla putanesca

Wygląda przepysznie, jednak jej intensywny słono-kwaśny smak ogranicza grono wielbicieli tej pasty.

Składniki:
100 g makaronu spaghetti
pół puszki pomidorów
15 g kaparów
2 filecików anchois
20 g czarnych oliwek
15g startego parmezanu
papryczka chilli
ząbek czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić drobno posiekany czosnek oraz cieniutko pokrojoną papryczkę. Smażyć nie dłużej niż minutę, a następnie dodać rozdrobnione wcześniej pomidory z puszki. Wrzucić posiekane oliwki, anchois oraz kapary i dusić razem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie doprawić solą i pieprzem.
Makaron włożyć do sosu i podgrzewać razem przez chwilę. Przełożyć na talerz, posypać natką pietruszki i parmezanem.

IMG_0989IMG_0987IMG_0986IMG_0971IMG_0977

 

Jedna myśl nt. „Spaghetti alla putanesca”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>