IMG_0966

Penne all’Arrabbiata z boczkiem

To zdecydowanie moja ulubiona pasta. Świeża, ostra i najprostsza w wykonaniu. Oryginalna Arrabbiata jest bezmięsna, ale w wersji z boczkiem smakuje jeszcze lepiej.

SKŁADNIKI:

  • 200 g makaronu penne
  • Pół puszki pomidorów
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • 1 papryczka pepperoncino
  • Świeża bazylia
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy około 10 minut dużej ilości osolonej wody. Kroimy boczek w plastry, a potem na dosyć drobne kawałki. Czosnek i cebulę siekamy i przesmażamy na oliwie razem z boczkiem. Dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz oraz papryczkę pepperoncino. Dusimy całość, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Makaron mieszamy z sosem i podajemy gorący. Posypujemy parmezanem.

IMG_0957IMG_0964IMG_0970

4 myśli nt. „Penne all’Arrabbiata z boczkiem”

  1. Potrawy z makaronem wymiatają, jednak z wędzonym boczkiem jeszcze nie jadłem :) Ciekawe jak smakowałoby w połączeniu ze świeżymi pomidorami..

  2. I’m truly enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!|

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>