IMG_0996

Focaccia z rozmarynem

Nie sądziłam, że zostanę blogerką. Nawet dla dziesięciu odbiorców. Blog będzie o jedzeniu, o kuchni najprostszej, najświeższej i najlepszej. Dzięki kilku wspaniałym przyjaciołom miałam okazję wiele nauczyć się o włoskiej kuchni, gościnności, miłości do jedzenia i poznać kilka fajnych przepisów na makaron. Mam nadzieję, że i Wam drodzy czytelnicy (Mamo pozdrawiam!) przypadną one do gustu.

Czy jest coś lepszego od świeżego pieczywa z masełkiem albo oliwą?
A jeśli ma być po włosku – przed Wami przepis na focaccię.

Aby upiec dwie standardowej wielkości prostokątne blaszki focacci potrzebujemy:
800g mąki tortowej
200g mąki krupczatki
0,5l wody
25g drożdży
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
100ml oliwy z oliwek
rozmaryn

Do miski wrzucamy drożdze, sól, cukier, wodę i 300 g mąki – robimy zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Dosypujemy pozostałą część mąki i 50ml oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Wałkujemy i rozkładamy ciasto do blaszek. Przy pomocy widelca nakłuwamy ciasto na całej powierzchni.
Posypujemy swieżym lub suszonym rozmarynem i polewamy oliwa z oliwek. Odstawiamy na kolejne pól godziny.
Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.

Jedna myśl nt. „Focaccia z rozmarynem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>