IMG_0897

Carbonara

Kolejny klasyk na początek – carbonara. Najczęściej podawana z makaronem spaghetti, ja bardzo lubię z tagliatelle. Zapraszam na przepis.

SKŁADNIKI:

  • 200 g makaronu (np. tagliatelle)
  • 100 g pancetty lub boczku
  • 2 żółtka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 50 g parmezanu
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy al dente. Pancette kroimy w paseczki i smażymy razem z posiekaną cebulą. W misce mieszamy żółtka z parmezanem i śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem.  Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z podsmażona pancettą i wlewamy na nią śmietanę wymieszana z żółtkami. Energicznie mieszamy.  Podajemy posypany parmezanem i grubo mielonym pieprzem.

IMG_0886IMG_0888IMG_0892

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>